SANAVIT

Jest naturalnym produktem rewelacyjnie uzupełniającym nasze posiłki w niezbędne składniki. Bez nich, nasze zdrowie narażone byłoby na uszczerbek. Prawidłowe procesy metaboliczne nie mogłyby zachodzić bez kompletu witamin, makro i mikro elementów, pierwiastków śladowych i wielu innych ważnych składników. Przedstawiony poniżej skład naszego produktu, powinien przybliżyć wiedzę na temat możliwości działania tego preparatu. Istotny jest też fakt, że wykorzystane do jego skompletowania produkty, pochodzą z polskich upraw. Staramy się popierać nasze rodzime uprawy i działalność małych, zazwyczaj rodzinnych firm.

SKŁAD SANAVITU :

BROKUŁY -wykazują właściwości antynowotworowe, dzięki  zawartości sulforafanu  silnego przeciwutleniacza,  który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się  nowotworu.

GŁÓG (owoc)-używamy go w regulacji krążenia krwi oraz jako środek wspomagający pracę serca. Składniki obecne w głogu poprawiają krążenie obwodowe krwi i wzmacniają pracę mięśnia sercowego. Wspomagają  kurczliwość mięśnia  sercowego oraz powodują  rozszerzenie naczyń wieńcowych, a przez to lepszy przepływ krwi. Łagodnie obniża ciśnienie. Jego właściwości uspokajające są cenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Jest pomocny przy nerwobólach i bezsenności. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów ma działanie przeciwnowotworowe. Poza tym skutecznie odkwasza i oczyszcza organizm.
Wszystkie wymienione własności głogu zawdzięczamy obecnym w nim związkom bioaktywnym. Znajdują się w nim glikozydy – substancje, które mobilizują serce do wydajniejszej pracy. Choć mięsień sercowy staje się dzięki nim mocniejszy, możliwe jest jednoczesne zmniejszenie częstotliwości jego skurczów. Dlatego właśnie głóg powinni docenić nadciśnieniowcy. W kwiatach głogu zawartych jest szczególnie dużo flawonoidów, w tym kwercetyna. Głóg obfituje w błonnik, kwasy fenolowe, garbniki oraz olejki eteryczne. Roślina ta zawiera witaminy –  witamina A, witaminy z grupy B (m in. witamina B3) witamina C i E oraz minerały takie jak: kobalt, krzem, mangan, potas, wapń i żelazo. Pamiętajmy jednak, aby głogiem wspomagać się regularnie. Doraźne stosowanie nie przyniesie zbyt spektakularnych efektów, ponieważ to roślina o skutecznym, lecz łagodnym działaniu.

DZIKA  RÓŻA (owoc) – te  niepozorne, małe owoce kryją w sobie niezwykłą moc. Oprócz bardzo dużej ilości witaminy C, owoc róży zawiera kwas foliowy oraz szereg  substancji:  flawonoidów, karotenoidów, garbników i witamin : A, B1, B2, ,E, K. Stanowi więc cenny składnik wielu kuracji zalecanych przez dietetyków. Najnowsze badania wykazały ponadto obecność galaktolipiu (GOPO). Jest to substancja, która korzystnie wpływa na ruchomość stawów. Zaawansowane analizy, potwierdzają cenne właściwości prozdrowotne owoców róży. Jedną z nich jest zdolność usuwania z organizmu metali ciężkich, takich jak: ołów, kadm, czy arsen.

DZIKA RÓŻA posiada szereg właściwości prozdrowotnych, jej regularne stosowanie wskazane jest niemal każdemu z nas, albowiem jest ona doskonałym źródłem witamin oraz minerałów, które potrzebuje każdy organizm (niezależnie od tego czy chorujemy, czy nie). W owocach dzikiej róży znajdziemy także,  minerały, olejki eteryczne, cukry, pektyny oraz liczne polifenole.  W fitoterapii wykorzystywane są również liście dzikiej róży, w których zawarta jest pięciokrotnie bardziej aktywna naturalna witamina C, aniżeli witamina syntetyczna. Nie da się ukryć, że większość z nas ceni dziką różę z powodu dużej zawartości witaminy C (oraz polifenoli, które ułatwiają jej wchłanianie – jednak często o tym zapominamy) w 100 g owoców tej rośliny znajduje się aż 1200 mg, co daje o 30-40 razy większą wartość, niż w przypadku zawartości witaminy C w cytrusach. Dzika róża to również produkt odpowiedni dla osób, które chcą odmłodzić swoją skórę, bądź zapobiec powstaniu jakichkolwiek widocznych oznak starzenia się skóry. Dzięki zawartości pektyn, aminokwasów, kwasów organicznych oraz witamin jest to możliwe – skóra jest gładka, elastyczna oraz odpowiednio nawilżona.  Duża zawartość flawonoidów ma działanie przeciwzapalne, rozszerza naczynia krwionośne, a także może być wsparciem w terapii obniżającej cholesterol. Dla układu krążenia istotna jest również witamina C, albowiem ma ona wpływ na produkcję kolagenu oraz zwiększa elastyczność i odporność ścianek naczyń krwionośnych. Dzika może być regularnie stosowana również przez osoby zmagające się z chorobami wątroby, gdyż ma działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające (należy jednak to skonsultować z lekarzem lub farmaceutą). 

KMIN RZYMSKI (KUMIN) – badania naukowe dowiodły, że kmin rzymski, przyspiesza metabolizm oraz spala tkanką tłuszczową.  Kmin  rzymski wspomaga odchudzanie oraz korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki  zawartości TYMOCHINONU.  Ma on działanie przeciw utleniające i przeciwzapalne. Atakuje wolne rodniki, wspomaga usuwanie toksyn  z organizmu, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa anty nowotworowo.  Wspomniany tymochinon, to naturalnie występująca substancja (jest również obecna w czarnuszce).

Starzenie się naszego organizmu związane jest z uszkodzeniem DNA, lipidów i białek, do czego dochodzi w związku z utlenianiem się i reakcjami rodnikowymi zachodzącymi w organizmie człowieka. Aby młodo wyglądać i być zdrowym, należy dostarczać swojemu organizmowi przeciwutleniacze.

Najlepiej jeść je codziennie. Antyoksydanty to witaminy A, C, E oraz polifenole, inaczej nazywane bioflawonoidami.

Najcenniejsze są antocyjany, czyli ciemno-czerwone barwniki, które występują w aronii, czarnej porzeczce, jagodach, jeżynach, malinach, żurawinie, wiśniach. Badania wykazały, że najwyższą zdolność antyoksydacyjną ma  ARONIA.                                  

ARONIA- jej owoce, dzięki potencjałowi  przeciw utleniającemu oraz ważnym minerałom, łagodzą skutki  chemio i radioterapii, stosowanej w leczeniu nowotworów. Aronia posiada cenne właściwości, które wspomagają narząd wzroku poprzez poprawienie  ukrwienia ale także niweluje skutki  promieniowania monitorów ( wskazana dla„komputerowców”). Owoce aronii powinni mieć ze sobą zawodowi kierowcy i zastąpić nią słodycze, którymi często się zajadają. Aronia sprawi, że nie ogarnie ich senność. 

Aronia pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jednak obecnie to w Polsce mamy największe plantacje aronii. Zawiera taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które dają jej kolor. 100 g owoców to aż 1-2 g związków polifenolowych, a w tym 0,5g antocyjanów. Najsilniej działa ekstrakt z aronii, który zawiera antocyjany. Poprawia on pamięć i procesy uczenia się. W związku z tym twierdzi się, że antocyjany mogą być stosowane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.

Warto także pamiętać, że aronie w diecie poprawiają elastyczność naczyń, wzmacniają ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony. Reguluje się ciśnienie i polepsza wzrok.

OWOC BZU CZARNEGO – cenny z uwagi na właściwości „czyszczące krew”. Stanowi znakomity środek na rwę kulszową. Owoce bzu czarnego kryją w sobie różnorodność substancji m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe,  witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), a także sole mineralne wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza. Owoc bzu  czarnego jest skutecznym  naturalnym specyfikiem w  stanach przeziębienia i grypy.

OWOC DERENIA– skarbnica żelaza dlatego  stosowany był od wieków   w medycynie naturalnej  m.in. jako środek  zapobiegający i leczący  anemię. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny. Jego odpowiedni poziom zapewnia prawidłowe działanie erytrocytów. One z kolei, mają za zadanie rozprowadzać i dystrybuować tlen po organach w ludzkim ciele. Niedobór żelaza przejawia się niedokrwistością, czego wyrazem mogą być osłabienie, blada skóra, łamliwe włosy, bóle głowy i bezsenność, a także pojawiające się w kącikach ust zajady.

Owoce zawierają cenne  pierwiastki mineralne, flawonoidy, kwasy  organiczne, pektyny i garbniki. Owoce derenia  mają dobroczynne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Owoc derenia przyspiesza  przemianę materii, dlatego  jest zalecany w trakcie  kuracji odchudzających  oraz dla osób z nadwagą. Ma działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Witamina P zawarta w owocach derenia wzmacnia układ krwionośny i działa przeciwalergicznie.

Owoce DERENIA są obfitym źródłem licznych pierwiastków mineralnych. Oprócz żelaza zawierają także duże ilości wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu, miedzi i manganu. W ich składzie znajdują się również takie substancje jak: beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki oraz cukry. Owoce derenia jadalnego zawierają także flawonoidy, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto obfitują one w witaminy – zwłaszcza C, ale także P i A.

Dereń jest także polecany osobom, które borykają się z problemami żołądkowymi. Spowodowane jest to faktem, że jest to obfite źródło wspominanych wcześniej kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków. Mają one działanie ściągające i przeciwzapalne. Z kolei zawartość garbników powoduje, że może być on stosowany w przypadku biegunek i kolek żołądkowych. Dereń wspomaga przemianę materii, przez co zalecany jest osobom zmagającym się ze zbyt dużą masą ciała, które pragną schudnąć.

Roślina ta ma także właściwości moczopędne. Zwiększa poziom wody i sodu wydalanych wraz z moczem. Właściwość ta sprawia, że dereń jest zalecany osobom borykającym się ze schorzeniami nerek bądź dróg moczowych.

Na tym nie kończą się prozdrowotne zastosowania derenia jadalnego. Można go stosować do robienia okładów na czoło – sprawdzają się one przy zwalczaniu migren. Ponadto kąpiel z dodatkiem wywaru z kory i liści tej rośliny, może przynieść ulgę osobom, które borykają się z bólami reumatycznymi oraz podagrą.Co więcej, zawarte w owocach tej rośliny antocyjany wykazują właściwości przeciwnowoworowe. Skutecznie zapobiegają one także rozwojowi wszelkich stanów zapalnych w organizmie. Spożywanie owoców derenia jadalnego stymuluje także wydzielanie insuliny – hormonu niezbędnego do prawidłowego metabolizmu.

PIETRUSZKA NATKA – ten popularny i lubiany dodatek dietetyczny ma właściwości wzmacniające  organizm i wspomaga odporność. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu –co ma znaczenie  dla jakości skóry. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu w organizmie i jest konieczna do jego wytwarzania. Deficyt  kolagenu powoduje utratę  jędrności skóry, powstawanie zmarszczek i powstawanie cellulitu, a także sztywność stawów, bóle kręgosłupa i osłabienie  odporności. Ponadto natka pietruszki działa  prewencyjnie na choroby  układu krążenia, przeciwdziała zaburzeniom krzepnięcia krwi i wpływa  korzystnie na wzrok. Natka pietruszki wpływa na  zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowego. Z tego  powodu obecność  pietruszki rekomendowana jest osobom na diecie  wegańskiej i wegetariańskiej.

LUBCZYK– to zioło o szerokim spektrum działania. Ma opinię naturalnego afrodyzjaku. Dzięki zawartości kumaryny, wykazuje  działanie przeciwzakrzepowe. Obecne w nim fitosterole pomagają  organizmowi w walce z miażdżycą i zapobiegają jej  powstawaniu. Wspomaga organizm, zwiększając jego wydolność fizyczną i umysłową. Lubczyk dodajemy do potraw  ciężkostrawnych, gdyż wspomaga on organizm  w przypadku niestrawności i  łagodzi uciążliwe wzdęcia. Lubczyk może nam pomóc w pozbyciu się toksyn z organizmu. Korzystnie działa na układ moczowy.

Wszystkie produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym

Zapraszamy do sklepu