CuPe – kurkuma z pieprzem ​

Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. W połączeniu z pieprzem wspomaga odchudzanie i likwiduje stany zapalne. Kurkuma znalazła szerokie zastosowania w nie tylko w kuchni ale również w naturalnych terapiach.

 O jej wartości decyduje głównie substancja aktywna-kurkumina, mająca właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwgrzybiczne. Cenną współcześnie właściwością kurkuminy jest to, że istotnie wspiera odchudzanie. Wspierając i regulując trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom i innym schorzeniom układu pokarmowego i trawiennego. Szybszy metabolizm, łatwiejsze trawienie i  sprawniejsza praca wątroby, to ważne czynniki zapobiegające odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Wszystkie cenne właściwości kurkumy- w świetle najnowszych badań można potęgować dzięki połączeniu z czarnym pieprzem z uwagi na zawartość piperyny, która w połączeniu z kurkuminą pozwala na lepsze wchłanianie nawet do ok. 2000%. 

Jak stosować mieszankę KURKUMY Z PIEPRZEM- najlepiej przygotować pastę i przechowywać ją w lodówce.
Oto najprostszy przepis:

4 łyżki kurkumy z pieprzem, 1 szklanka wody – gotować 5-8 minut na małym ogniu( dosypać kurkumy lub dolać wody dla uzyskania konsystencji pasty). Po ostygnięciu, przełożyć pastę do słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Stosować do potraw lub dodawać do szklanki ciepłej wody ok. 1/3 łyżeczki pasty.  Możemy dodać soku z cytryny, odrobinę miodu i
szczyptę imbiru.